Chleb żytni razowy na zakwasie

  • Chleb żytni razowy na zakwasie
WARTOŚCI ODŻYWCZE (porcja 100 g) (1 kromka ok. 35 g)
Energia: 213 kcal
Białko:  5,9 g
Węglowodany:  51,2 g
Tłuszcze: 
1,7 g

Błonnik: 8,4 g
Energia: 75 kcal
Białko:  2,1 g
Węglowodany:  17,9 g
Tłuszcze:  0,6 g
Błonnik: 2,9 g

 

Wartości smakowe w skali 1-10:  dziesięć

Informacje dodatkowe o chlebie żytnim razowym na zakwasie

Informacje dodatkowe o chlebie żytnim razowym na zakwasie


→ JAK ZROBIĆ PYSZNY CHLEB ŻYTNI RAZOWY?

→SKŁADNIKI CHLEBA ŻYTNIEGO RAZOWEGO NA ZAKWASIE:

  • Zakwas (4-6 dużych łyżek)
  • 500g Mąki Żytniej Razowej (typ 2000)
  • 0,5 l Wody (temperatura pokojowa)
  • 3 łyżki soli

→ Możliwe dodatki:

  • Orzechy
  • Słonecznik
  • Pestki dyni
  • Siemie lniane
  • Bakalie (Polecamy: śliwki suszone, rodzynki, żurawina, morela suszona, figi suszone)

→ Sposób przyrządzania chleba:

  • Wymieszaj 500g mąki z 0,5l wody oraz . Dołóż zakwas i wymieszaj ponownie. Możesz dosypać również dowolne dodatki do chleba według uznania.
  • Przełóż gotowe ciasto do formy. Forma może być w dowolnym kształcie. Formę można wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Chleb można posypać z wierzchu np. pestkami
  • Odstaw chleb na około 1,5h – 2h w ciepłym miejscu (Można ustawić np. piekarnik na 40-60 stopni i wstawić chleb na okres wyrastania). Chleb powinien urosnąć prawie dwu-krotnie.
  • Piecz 15 minut w 220 stopniach
  • Następnie piecz 60 minut w 180 stopniach

→ Informacje dodatkowe:

  • Chleb można wykonać również w urządzeniach: Prodiż, Halogen Oven (czas i temperatura identyczna z pieczeniem w piekarniku)
Udostępnij