WARTOŚCI ODŻYWCZE (porcja 100 g) | (1 kromka ok. 35 g) | |
Energia: 213 kcal Białko: 5,9 g Węglowodany: 51,2 g Tłuszcze: 1,7 g Błonnik: 8,4 g |
Energia: 75 kcal Białko: 2,1 g Węglowodany: 17,9 g Tłuszcze: 0,6 g Błonnik: 2,9 g |
Wartości smakowe w skali 1-10: dziesięć
→ JAK ZROBIĆ PYSZNY CHLEB ŻYTNI RAZOWY?
→SKŁADNIKI CHLEBA ŻYTNIEGO RAZOWEGO NA ZAKWASIE:
- Zakwas (4-6 dużych łyżek)
- Sprawdź: Jak zrobić zakwas?
- 500g Mąki Żytniej Razowej (typ 2000)
- 0,5 l Wody (temperatura pokojowa)
- 3 łyżki soli
→ Możliwe dodatki:
- Orzechy
- Słonecznik
- Pestki dyni
- Siemie lniane
- Bakalie (Polecamy: śliwki suszone, rodzynki, żurawina, morela suszona, figi suszone)
→ Sposób przyrządzania chleba:
- Wymieszaj 500g mąki z 0,5l wody oraz . Dołóż zakwas i wymieszaj ponownie. Możesz dosypać również dowolne dodatki do chleba według uznania.
- Przełóż gotowe ciasto do formy. Forma może być w dowolnym kształcie. Formę można wyłożyć papierem do pieczenia.
- Chleb można posypać z wierzchu np. pestkami
- Odstaw chleb na około 1,5h – 2h w ciepłym miejscu (Można ustawić np. piekarnik na 40-60 stopni i wstawić chleb na okres wyrastania). Chleb powinien urosnąć prawie dwu-krotnie.
- Piecz 15 minut w 220 stopniach
- Następnie piecz 60 minut w 180 stopniach
→ Informacje dodatkowe:
- Chleb można wykonać również w urządzeniach: Prodiż, Halogen Oven (czas i temperatura identyczna z pieczeniem w piekarniku)