Tatar wołowy- idealny dla sportowców

Tatar wołowy- idealny dla sportowców

Tatar wołowy jest idealnym posiłkiem przede wszystkim dla sportowców. Jest to potężny proteinowy zastrzyk dla ciała,którego przygotowanie nie jest czasochłonne ani skomplikowane.Aby nie zepsuć jego wartości powinieneś robić go od początku do końca sam, wtedy masz gwarancje,że jesz zdrowe i wolne od bakterii surowe mięso.Pamiętaj aby wołowina pochodziła z zaufanego miejsca, aby była świeża i chuda.Najlepiej sprawdzi się polędwica,ale nie trzeb bazować tylko na tej części tuszy. Udziec, rostbef, antrykot, rozbratel i inne też mogą okazać się nie tylko niezwykle smakowite ale i wartościowe.

Najlepsza porcja białka

W czasie budowania masy mięśniowej musisz dostarczać każdego dnia około 2 g białka na każdy kilogram masy ciała. Porcja wołowego tatara daje Ci 1/3 dziennego zapotrzebowania -do 50 g białka w porcji.

Na dodatek mięso wołowe to numer jeden wśród wszystkich produktów spożywczych, jeśli chodzi o zawartość kreatyny – związku chemicznego, który pomaga szybciej budować masę mięśniową, zwiększa siłę mięśni i pozwala wykrzesać z siebie więcej energii. Pół kilograma wołowiny to ponad 2 gramy czystej kreatyny.

Żółtko pełne witamin

Wraz z surowym żółtkiem dostarczasz wzmacniającej kości witaminy D czy poprawiających metabolizm witamin z grupy B. Zmniejszysz prawdopodobieństwo salmonelli, jeśli sparzysz skorupkę, zanim ją rozbijesz:)

Wołowina-spalacz tłuszczu

Tylko mięso wołowe ma CLA – dieny kwasu linolowego, które przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej. Oprócz tego wołowina zawiera karnitynę, która dodaje Ci energii, i taurynę, która pozwala mięśniom szybciej się regenerować. Plusem surowizny jest również to, że wszystkie składniki są szybciej przyswajane.

tatar wolowy

 

Składniki:( dla 2 osób)

- 0,5 kg zmielonej wołowiny,

- 2 większe ogórki kiszone,

-sparzona biała cebula,

-sól, pieprz, musztarda dijon,

- 3 żółtka,

-2 łyżki oliwy z oliwek

Wykonanie:

1. Zmieloną wołowinę wymieszać z solą, pieprzem, 2 łyżkami musztardy dijon i oliwą z oliwek. Dodać żółtko i dokładnie wymieszać.

2. Mięso włożyć do lodówki na kilka minut.

3. Ogórki i cebulę pokroić w drobną kostkę.  Cebulę sparzyć (przelać kilka razy wrzątkiem ).

4. Uformować mięsko, w środek wlać żółtko, posypać delikatnie pieprzem,a obok ułożyć cebulę i ogórki.

tatar

 

Udostępnij