Jesień- czas DYNI. Oprócz tradycyjnej zupy dyniowej, czy dyniowych placuszków dziś mamy przepis na dyniowe czekoladowe brownie. W związku z tym, że jest to pyszne, delikatne warzywo z mnóstwem wartości odżywczych ciasto można jeść bez wyrzeczeń:)
Czekoladowe, zdrowe i dietetyczne brownie
Składniki:
-pół dyni piżmowej,
- 4 jajka,
-1 szklanka kakao,
-pół tabliczki gorzkiej czekolady ( 85% kakao)
- ksylitol, miód, stewia,
-1/3 szklanki mąki kokosowej ,
-1/3 szklanki skrobi ziemniaczanej,
-4 łyżki oleju kokosowego,
-łyżeczka sody oczyszczonej,
Polewa:
-2 łyżki oleju kokosowego,
-3 łyżki kakao,
-stewia
Wykonanie:
1. 1/2 dyni kroimy na mniejsze kawałki i pieczemy przez ok.50-60 min w temp.200 C. Następnie wykładamy upieczone kawałki do naczynia i blendujemy.
2. W misce ubijamy jajka, dodajemy rozpuszczony olej kokosowy i dalej ubijamy. Dodajmy pure z dyni,rozpuszczoną czekoladę i resztę składników.
3. Formę wykładamy papierem i wlewamy ciasto. Pieczemy ok 55 min w temp.180 C.
4. Po wystudzeniu polewamy polewą.