Dyniowe Brownie

Dyniowe Brownie

Jesień- czas DYNI. Oprócz  tradycyjnej zupy dyniowej, czy dyniowych placuszków dziś mamy przepis na dyniowe czekoladowe brownie.  W związku z tym, że jest to pyszne, delikatne warzywo z mnóstwem wartości odżywczych ciasto można jeść bez wyrzeczeń:)

cwiczepl

 

Czekoladowe, zdrowe i dietetyczne brownie

 

cwiczepl

 

Składniki:

-pół dyni piżmowej,

- 4 jajka,

-1 szklanka kakao,

-pół tabliczki gorzkiej czekolady ( 85% kakao)

- ksylitol, miód, stewia,

-1/3 szklanki mąki kokosowej ,

-1/3 szklanki skrobi ziemniaczanej,

-4 łyżki oleju kokosowego,

-łyżeczka sody oczyszczonej,

Polewa:

-2 łyżki oleju kokosowego,

-3 łyżki kakao,

-stewia

cwiczepl IMG_7648

Wykonanie: 

1. 1/2 dyni kroimy na mniejsze kawałki i pieczemy przez ok.50-60 min w temp.200 C. Następnie wykładamy upieczone kawałki do naczynia i blendujemy.

2. W misce ubijamy jajka, dodajemy rozpuszczony olej kokosowy i dalej ubijamy. Dodajmy pure z dyni,rozpuszczoną czekoladę i resztę składników.

3. Formę wykładamy papierem i wlewamy ciasto. Pieczemy ok 55 min w temp.180 C.

4. Po wystudzeniu polewamy polewą.

cwiczepl

Udostępnij