Dietetyczne ciasto – jabłecznik

Dietetyczne ciasto – jabłecznik
WARTOŚCI ODŻYWCZE (cały placek ok. 550g) (porcja ok. 100 g)
Energia: 465 kcal
Białko:  50 g
Węglowodany:  55 g
Tłuszcze: 
4,8 g

Błonnik: 5,5 g
  Energia: 85 kcal
Białko:  9 g
Węglowodany:  10 g
Tłuszcze:  0,8 g
Błonnik: 1 g

Wartości smakowe w skali 1-10:  dziesięć

Niskokaloryczny, wysokobiałkowy, dietetyczny jabłecznik. Pyszny, zdrowy deser!

→ SKŁADNIKI (Cały placek):

  • 2 białka z jajek
  • 2 jabłka (ok. 200g)
  • 200g chudego sera białego
  • 2 łyżki siemienia lnianego (ok. 10g)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 4 łyżki płatków owsianych, błyskawicznych (ok. 30g)
  • 1 łyżeczka miodu (ok. 25g)

→ Sposób przyrządzania:

  • Twaróg rozgnieść widelcem
  • Dodajemy białko, siemię lniane, otręby, płatki, 1 łyżeczkę cynamonu, miód i wszystko dokładnie rozgniatamy
  • Do żaroodpornego naczynia (delikatnie wysmarowanego oliwą z oliwek, żeby masa nam ładnie odeszła) wykładamy przygotowane ciasto, oklejamy nim spód i boki naczynia, zostawiając część na przykrycie góry
  • Jabłko trzemy na tarce o dużych oczkach, dodajemy cynamon (jeśli jabłko jest mało słodkie możemy dodać odrobinę miodu lub nawet słodzik)
  • wykładamy jabłko do naczynia, a górę wyklejamy resztą ciasta
  • pieczemy w temp 190 stopni przez około 25-30 minut

Ten dietetyczny jabłecznik jest przepyszny! Niskokaloryczne i wysokobiałkowe ciasto może stanowić idealny deser do śniadania, obiadu lub innego posiłku. Polecamy!

 

Udostępnij