Chrupiący, złocisty kurczak z piekarnika
W ostatnim czasie bardzo często złocisty kurczak gości na naszych talerzach. Danie z pozoru może wyglądać czasochłonnie, ale nic bardziej mylnego. Wystarczy doprawienie i włożenie do piekarnika, ale da cierpliwych polecamy potrzymać go w przyprawach kilak godzin w lodówce.
Składniki:
-cały kurczak zagrodowy,
Marynata:
-oliwa z oliwek,
-sos sojowy,
-łyżka musztardy dijon,
-przyprawy regano, papryka ostra, papryka słodka mielona, rozmaryn, tymianek, (można dodać wszystko czego dusza zapragnie),
Wykonanie:
1.Wszystkie składniki mieszamy i wcieramy w kurczaka.
2. Pierwsza opcja- przygotowanego kurczaka umieszczamy w misce, przykrywamy folią, wkładamy do lodówki i czekamy kilka godzin aby się zamarynował. Druga opcja dla niecierpliwych: przyprawionego kurczaka od razu będziemy piec.
Przygotowanego kurczaka ,,nabijamy” na szklankę. Całosć ustawiamy na naczyniu żaroodpornym pieczemy 2 godz. w temp.150 C.
Pamietajmy o zasadzie: 1 kg kurczaka- 1 godz pieczenia, 2 kg- 2 godz.
3. Ostatnie 5 min możemy podwyższyć temperaturę.