Chrupiący kurczak z rożna

Chrupiący kurczak z rożna

Chrupiący, złocisty kurczak z piekarnika

W ostatnim czasie bardzo często złocisty kurczak gości na naszych talerzach. Danie z pozoru może wyglądać czasochłonnie, ale nic bardziej mylnego. Wystarczy doprawienie i włożenie do piekarnika, ale da cierpliwych polecamy potrzymać go w przyprawach kilak godzin w lodówce.

Składniki:

-cały kurczak zagrodowy,

Marynata:

-oliwa z oliwek,

-sos sojowy,

-łyżka musztardy dijon,

-przyprawy :o regano, papryka ostra, papryka słodka mielona, rozmaryn, tymianek, (można dodać wszystko czego dusza zapragnie),

Wykonanie:

1.Wszystkie składniki mieszamy i wcieramy w kurczaka.

2. Pierwsza opcja- przygotowanego kurczaka umieszczamy w misce, przykrywamy folią, wkładamy do lodówki i czekamy kilka godzin aby się zamarynował. Druga opcja dla niecierpliwych: przyprawionego kurczaka od razu będziemy piec.

Przygotowanego kurczaka ,,nabijamy” na szklankę. Całosć ustawiamy na naczyniu żaroodpornym pieczemy 2 godz. w temp.150 C.

Pamietajmy o zasadzie: 1 kg kurczaka- 1 godz pieczenia, 2 kg- 2 godz.

3. Ostatnie 5 min możemy podwyższyć temperaturę.

cwicze.pl

cwicze.pl

Udostępnij