Pyszna, dietetyczna zupa/przystawka – Krem brokułowo – szparagowy.
WARTOŚCI ODŻYWCZE (Cała zupa ok 2,1 L) | (1 talerz ok. 300 ml) | |
Energia: 282 kcal Białko: 24 g Węglowodany: 41 g Tłuszcze: 8 g Błonnik: 12 g |
Energia: 40 kcal Białko: 3,5 g Węglowodany: 5,8 g Tłuszcze: 1,1 g Błonnik: 1,7 g |
→ Składniki:
- Brokuły (ok. 250g) – 68 kcal
- Szparagi (ok. 380g) – 68 kcal
- 1,5 kostki bulionu warzywnego na 1,5 litra wody – 45 kcal
- 1 łyżka śmietany 18% (ok. 18g) – 24 kcal
- Szklanka mleka 0% (ok. 240 g) – 77 kcal
→ Jak przygotować? :
Do wrzątku wrzucamy 1,5 kostki warzywnej, a następnie dodajemy wcześniej obrane szparagi pokrojone na mniejsze części około 3 cm oraz brokuły. Gotujemy tak długo aż warzywa staną się miękkie. Następnie dodajemy szklankę mleka i na koniec miksujemy wszystko blenderem. Na koniec krem przelewamy do naczyń i dekorujemy łyżką śmietany lub jogurtem oraz posypujemy pietruszką.
Krem szparagowo-brokułowy jest niskokaloryczny!
100 gram tej sycącej zupy to zaledwie 12 kcal.
Zupa a odchudzanie:
Zupa to posiłek, który może stać się naszym sprzymierzeńcem w odchudzaniu. Stanowi idealną propozycję na sycący, niskokaloryczny posiłek będący źródłem witamin i błonnika.
Szparagi mają bardzo niską niska wartość energetyczną. Ponadto spełniają warunki prawidłowego pełnowartościowego posiłku ponieważ zawierają bardzo dużo białka ( jogurt, którym zabielamy, lub mięsna wkładka oczywiście polecamy gotowana pierś z kurczaka) Ponieważ krem stanowią w 99% warzywa – krem jest doskonałym źródłem błonnika, który sprawi, że długo będziemy syci. Błonnik jest niezwykle pomocny w regulacji wypróżnień a także pełni ważną role w profilaktyce podwyższonego poziomu cholesterolu i tri glicerydów w krwi.
Wyjątkowo sycące są zupy-kremy. Możemy przygotowywać w parę minut miedzy innymi z brokułów, groszku czy dyni. W przypadku diety redukcyjnej warto jednak pamiętać o pewnych zasadach. Przede wszystkim nie zabielajmy zup śmietaną, zasmażką i tłustym mlekiem. Powoduje to niepotrzebne zwiększenie kaloryczności posiłku. Zamiast tego wybierajmy zupy czyste lub zabielane jogurtem oraz chudym mlekiem. Jeśli chcemy gotować zupę z dodatkiem mięsa wybierajmy pierś z kurczaka lub indyka wtedy bez obaw możemy potem zjeść taką sztukę mięsa nie obawiając się przekroczenia limitu kalorii w posiłku. W zależności od różnych pór roku możemy raczyć się różnymi zupami. Latem warto sięgać po chłodnik, które przygotowane z chudym jogurtem i kefirem zaspokoją nasze pragnienie, ochłodzą a także dostarczą nam białka oraz wapnia.
Porą zimową postawmy na kapuśniaczki, możemy stymulować naszą odporność spożywając zupy z produktów zawierających witaminę c np. ogórków kiszonych czy kiszonej kapusty. Warto także przyprawić aromatyczną zupę chili, aby rozgrzać organizm i przyspieszyć krążenie krwi oraz podkręcić metabolizm. Warto jednak pamiętać, że, mimo iż ograniczamy znacznie ilość kalorii w postaci tłuszczów do zupy warto dodać kilka kropel oliwy ( tylko nie podczas gotowania!) Aby umożliwić przyswojenie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Całkowite wyeliminowanie zdrowych tłuszczów w diecie może przysporzyć nam wielu problemów zdrowotnych dlatego pamiętaj o umiarze i w tej kwestii.
Badania potwierdziły, że osoby, u których na stole często gości zupa są szczuplejsze. Wynika to z faktu, że nawet, jeśli decydują się na drugie danie spożywają znacznie mniej kalorii w postaci wysokoenergetycznych dodatków. Warto, więc częściej uwzględniać w swojej diecie zupy, które są nie tylko bardzo apetyczne, ale także jak widać po naszym przepisie proste w przygotowaniu.
Polecamy również artykuł o szparagach:
- Szparagi – właściwości odżywcze i lecznicze
- Jak przygotować szparagi?
- Czy kobieta w ciąży może jest szparagi?
- Szparagi jako afrodyzjak
- Kilka zasad którymi należy się kierować kupując szparagi
- Jak przechowywać szparagi?
Przeczytaj więcej o szparagach: Zdrowe szparagi