Dzisiejsza zupka to P-E-T-A-R-D-A! Jest na prawdę pyszna,orientalna, pełna smaków, aromatyczna, pożywna i bardzo zdrowa .
Główną rolę odgrywają oczywiście owoce morza- których jesteśmy fanami. Owoce morza i ryby to jedno z najzdrowszych rodzajów pokarmów. Niestety wciąż odgrywają zbyt małą rolę w codziennym żywieniu Polaków. Potrawy z ryb i owoców morza spożywane są głównie w krajach śródziemnomorskich i na południu Europy. Tymczasem są świetnym źródłem wysokowartościowego białka oraz witamin z grupy B, jodu, wapnia, selenu i fluoru. Ryby, szczególnie morskie, zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, które zapobiegają miażdżycy, obniżają cholesterol i pomagają w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia tętniczego.
Niskokaloryczna, lekkostrawna i rozgrzewająca
Składniki:
-mieszanka owoców morza,
-płat dorsza,
-bulion wołowy,
-grzybki mun,
-pół papryki,
-1/2 puszki kukurydzy,
-ząbek czosnku,
-1/2 cebuli,
-4 łyżki mleczka kokosowego,
-chili, sól, pieprz,
-natka pietruszki,
Wykonanie:
1.W garnku rozpuścić masło kokosowe, zeszklić cebulę z czosnkiem, a następnie dodać pokrojoną drobno paprykę. Dodać wody i zagotować. Dodać pół szklanki bulionu wołowego, grzybki mun, owoce morza i dorsza- gotować 15 min.
2. Po 15 min dodać mleczko kokosowe , przyprawy i gotować 2 min.
3. Nalać do miseczek i udekorować natką pietruszki.