Aromatyczna zupa z owocami morza

Aromatyczna zupa z owocami morza

Dzisiejsza zupka to P-E-T-A-R-D-A! Jest na prawdę pyszna,orientalna, pełna smaków, aromatyczna, pożywna i bardzo zdrowa .

cwiczepl

Główną rolę odgrywają oczywiście owoce morza- których jesteśmy fanami.  Owoce morza i ryby to jedno z najzdrowszych rodzajów pokarmów. Niestety wciąż odgrywają zbyt małą rolę w codziennym żywieniu Polaków. Potrawy z ryb i owoców morza spożywane są głównie w krajach śródziemnomorskich i na południu Europy. Tymczasem  są świetnym źródłem wysokowartościowego białka oraz witamin z grupy B, jodu, wapnia, selenu i fluoru. Ryby, szczególnie morskie, zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, które zapobiegają miażdżycy, obniżają cholesterol i pomagają w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia tętniczego.

Niskokaloryczna, lekkostrawna i rozgrzewająca


owoce-morza

 

Składniki:

-mieszanka owoców morza,

-płat dorsza,

-bulion wołowy,

-grzybki mun,

-pół papryki,

-1/2 puszki kukurydzy,

-ząbek czosnku,

-1/2 cebuli,

-4 łyżki mleczka kokosowego,

-chili, sól, pieprz,

-natka pietruszki,

Wykonanie:

1.W garnku rozpuścić masło kokosowe, zeszklić cebulę z czosnkiem, a następnie dodać pokrojoną drobno paprykę. Dodać wody i zagotować. Dodać pół szklanki bulionu wołowego, grzybki mun, owoce morza i dorsza- gotować 15 min.

2. Po 15 min dodać mleczko kokosowe , przyprawy i gotować 2 min.

3. Nalać do miseczek i udekorować natką pietruszki.

 

cwicze.pl

cwicze.pl

cwiczepl

Udostępnij