Łososiowa zupa

Łososiowa zupa

Bogata w białko, pełnowartościowa zupa z łososiem z orzechami

Kolejna odsłona naszej ulubionej zupki. Przeważnie robię identyczną bazę ( bulion), a kombinuję z przyprawami i oczywiście dodatkami. Zmieniam warzywa i mięsko. Dzisiaj mamy łososia, ponieważ mieliśmy ochotę na rybkę, ale nic nie stoi na przeszkodzie aby był to kurczak, tofu czy halloumi.

Wykorzystane nerkowce są rewelacyjnie, bardzo zdrowie i według mnie najsmaczniejsze na świecie.

cwiczepl

Zalety:

  • zawierają dużo białka,
  • są bogate w witaminy A, D i E (przeciwutleniacze, które działają antynowotworowo),
  • pomagają uzupełnić zapotrzebowanie na wapń, fosfor, żelazo, potas i miedź,
  • zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych obniża poziom złego cholesterolu,
  • kwas gamma-linolenowy chroni przed chorobami wieńcowymi.cwiczepl

Składniki:

- płat łososia lub innej ryby według uznania,

-1 ząbek czosnku,

-pół cebuli,

-papryczka chili (opcjonalnie)

-sos sojowy,

-sos rybny

-glony Wakame,

-marchewka,

-cytryna,

-seler naciowy,

-sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, pieprz cytrynowy, łyżka masła kokosowego

-suszona słodka papryka,

-jajko,

-orzechy nerkowca

Wykonanie:

Zupę zaczynamy od przygotowania bulionu.  W średnim garnku rozpuszczamy łyżkę masła kokosowego, dodajemy pokrojoną cebulę, czosnek i papryczkę czyli, czekamy aż się zarumienią. Następnie dolewamy wody do 3/4 wysokości garnka,dodajemy łososia ze skórą i gotujemy przez 20 min. W między czasie dodajemy 2 łyżki sosu sojowego, 2-3 łyżki sosu rybnego, sól, pieprz i resztę przypraw. Po 20 min rybka powinna być gotowa więc wyciągamy ją na osobny talerz i czekamy aż bulion nabierze smaku. Według własnych upodobań przyprawimy danie, pamiętając o wyciśnięciu połowy cytryny, a dla nas najlepsza zupka wychodzi wtedy gdy jest lekko pikantna. W międzyczasie gotujemy jajko na twardo.Całą marchewkę obieramy ,,obieraczką” w celu uzyskania ,,marchewkowego makaronu”.  Seler naciowy kroimy w małe kawałki i wrzucamy do garnuszka.Do głębokiego talerza kładziemy pokrojonego łososia i całość zalewamy gotowym bulionem z warzywami.

Smak i zapach jest niepowtarzalny, danie wygląda pięknie, jest bardzo zdrowe, dietetyczne i niezwykle odżywcze.

cwicze.pl

Udostępnij