Stek z grila z boczniakami

  • Stek z grila z boczniakami
  • Stek z grila z boczniakami
  • Stek z grila z boczniakami
  • Stek z grila z boczniakami
WARTOŚCI ODŻYWCZE (100g)  WARTOŚCI ODŻYWCZE (porcja 150g)
Energia: 144 kcal
Białko:  25 g
Węglowodany:  6 g
Tłuszcze: 
2,6 g
Błonnik: 2,4 g
Energia: 182 kcal
Białko:  32 g
Węglowodany:  9 g
Tłuszcze: 
4 g
Błonnik: 3,6 g

50 g boczniaków (ok. 3 kawałki jak w galerii zdjęć) to tylko: 17 kcal,  B: 1,7 g, W: 3g, T: 0,2g, Bł.: 1,2g

Wartości smakowe w skali 1-10:  dziesięć

SKŁADNIKI:

  • 0,5 kg (na 3 steki) wołowiny (łopatka / polędwica / lub inna wołowina według uznania).
  • marynata: ziarna czarnego pieprzu, ziele angielskie, liść laurowy, gałązki świeżego rozmarynu i tymianku, kilka ząbków czosnku, sól, 1/2 szklanki oliwy (Lub przyprawa do steków / sól i pieprz).
  • dodatki: doskonałymi dodatkami do wyśmienitego steku z polędwicy będą liście sałaty / boczniaki (ewentualnie z zielonym ogórkiem i pomidorami) z dodatkiem sosu winegret.
  • Lampka czerwonego wytrawnego wina podniesie smak potrawy.

Stek z grilla w ok. 10 minut!

Steki wołowe z grilla to prawdziwy mięsny przysmak, jednak przyrządzając je należy pamiętać o pewnych zasadach.

  • Mięso na steki kroimy zawsze w poprzek włókien, optymalna grubość plastra to 2-2,5cm.
  • Stek powinna otaczać cienka warstwa tłuszczu, wtedy mięso nie będzie suche.
  • Stopień wypieczenia jest tutaj kwestią indywidualnych upodobań, można go ocenić na podstawie wyglądu mięsa w środku.
  • Krwisty stek powinien być jasnoczerwony i soczysty, średnio wypieczony ma jasnoróżowe mięso i brązową otoczkę, a mocno wypieczony jest cały brązowawy.
  • Najlepiej sprawdzić stopień wypieczenia nacinając steki nożem.
  • Pieczemy na mocno rozgrzanym grillu! Może być również grill elektryczny (jeżeli ma wystarczającą moc).
  • Pieczemy ok. 3-6 minut na 1 stronie a następnie, podobnie na drugiej stronie (czas zależy od stopnia wypieczenia stek’a, jaki chcemy uzyskać).
  • Boczniaki, lub inne warzywa pieczemy równolegle na grilu.

 

 

Udostępnij