Bataty, nazywane słodkimi ziemniakami są źródłem cennych wartości odżywczych. Zaspokoją 438% Twojego dziennego zapotrzebowania na witaminę A, która pomaga zwalczać infekcje, posiadają o 28% więcej potasu niż banany i mają więcej beta-karotenu od marchewki. Można je przyrządzić na wieeeele sposobów. U nas na talerzu znalazły się bataty nadziewane w towarzystwie piersi z kurczaka. Jest to świetna alternatywa dla pure z ziemniaków. makaronu czy innych źródeł węglowodanów.
Bataty-świetne źródło zdrowych węglowodanów o niskim indeksie glikemicznym
Składniki:
-1 batat,
-garść szpinaku,
-łyżka sera feta,
-łyżka suszonych pomidorów,
-2 plasterki szynki parmeńkiej ( może być inna szynka dojrzewająca lub chorizo)
-1 pierś z kurczaka,
-pomidorki koktajlowe,
-oregano, sól, pieprz, słodka papryka
Alternatywnie możecie użyć:
-innego rodzaju mięsa: wieprzowiny, wołowiny. ryby,
-innego rodzaju przypraw: zioła prowansalskie, chili, tymianek, rozmaryn
-możecie użyć wszystkiego co tylko lubicie!:)
Przepis na zdrowy dietetyczny posiłek
Wykonanie:
Bataty przekroić na pół, skropić oliwą z oliwek i wstawić na 200 C do piekarnika na 45 min. Po upieczeniu delikatnie wyciągnąć środek i przełożyć do miseczki. Na patelni przysmażyć szynkę, przełożyć do miseczki i wymieszać ze środkiem z batatów, z serem feta, szpinakiem, suszonymi pomidorami, doprawić solą pieprzem i oregano. Uzyskaną masę przełożyć do skórek batatów i ponownie wstawić na 10 min do piekarnika.
W międzyczasie pokroić drobno pierś z kurczaka, doprawić solą, pieprzem, słodką papryką i oregano. Mięso wrzucić na roztopione masło kokosowe na rozgrzanej patelni, dusić pod przykryciem kilka minut, a na koniec dodać pomidorki koktajlowe.
Gdy bataty będą upieczone, a mięso gotowe przekładamy wszystko na talerz i SMACZNEGO!