Wysokobiałkowy pasztet z piersi z kurczaka

Wysokobiałkowy pasztet z piersi z kurczaka

Domowy pasztet drobiowy

Pomysł na to danie zrodził się w chwili gdy zostały nam ugotowane piersi z kurczaka, a w lodówce mieliśmy kilka marchewek;) Jest to bardzo elastyczny przepis, który może zawierać różne warzywa czy różnego rodzaju mięsa oraz dodatki według własnych upodobań. Jest to świetna alternatywa dla nudnych obiadów składających się z przysłowiowego kurczaka z ryżem.

domowy pasztet

 

Zdrowy dietetyczny pasztet drobiowo-warzywny

Składniki:

-2 piersi z kurczaka,

-2 marchewki,

-kilka suszonych grzybków,

-2 jajka,

-cebula,

-2 ząbki czosnku

-kiełbaska (opcjonalnie)

-sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, oregano (mogą być inne ulubione zioła),

-1 pomidor/ puszka pomidorów

 

Wykonanie:

1.Piersi z kurczaka ugotować. W miedzy czasie zalać suszone grzybki wrzątkiem wody, aby zmiękły. Cebulkę pokroić i razem z czosnkiem podsmażyć na patelni. Następnie pokroić kiełbaskę i również podsmażyć. Marchewkę drobno pokroić i ugotować.

2. Gdy piersi bedą ugotowane to przełożyć je do miski razem z resztą składników oprócz jajek i zblendować. Doprawić do smaku. Oddzielić białka od żółtek. Ubić białka na sztywną pianę ze szczyptą soli, a żółtka wymieszać z otrzymaną mięsno-warzywną masą. Otrzymaną pianę z białek delikatnie wymieszać łyżką z resztą składników. Całość przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 1 godz. w tem 180-200 C.

 

pasztet drobiowo-warzywny

 

 

 

Udostępnij