Dziś w roli głównej kurczak!:) Najbardziej popularne mięso wśród sportowców ze względu na łatwość dostępu, wysoką zawartość białka i nieskomplikowany sposób przyrządzania Należy pamiętać aby sięgać po mięso sprawdzone, kupujmy je u rzeźnika a nie w supermarkecie.
Lekkostrawne, łatwo przyswajalne, bogate w białko, witaminy i składniki mineralne
Główne zalety spożywania drobiu:
-bardzo dużo pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne przez organizm
-mało tłuszczu, więc niska wartość energetyczna
-najwięcej tłuszczu pod skórą, co ułatwia jego oddzielanie
-dużo kwasów tłuszczowych nienasyconych,
-niska temperatura topnienia tłuszczu
-dużo cynku, magnezu, potasu i witamin z grupy B, co powoduje większy pobór energii z pożywienia i wzmacnia układ odpornościowy,
Bogactwo składników odżywczych sprawia także, że mięso z kurczaka wskazywane jest przez ekspertów żywienia jako ważny element zbilansowanej diety dzieci zapewniający im prawidłowy rozwój. Ponadto drób to mięso o doskonałych walorach smakowych w każdej postaci: pieczonej, duszonej, gotowanej czy smażonej.
Przepis na kurczaka z warzywnym makaronem
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka,
-marchewka,
-pietruszka (korzeń),
-szpinak,
-papryka czerwona i żółta,
-pomidory,
-cebula,
-pieprz, oregano,papryka słodka, papryka ostra,
-2 łyżki sosu sojowego
Wykonanie:
Do wykonania użyliśmy WOKA, ale może być również patelnia.
1. Na maśle kokosowym podsmażyć pokrojoną cebulę. Dodać pokrojonego w kostkę kurczaka i przyprawy oprócz sosu sojowego,
2. Dodać pokrojoną drobno paprykę,pomidora i szpinak.
3.Obieramy marchewkę i pietruszkę z zewnętrznej skórki. Następnie obieraczką obieramy całe warzywa tworząc warzywne makarony.
4. Wszystko dodajemy do kurczaka i zalewamy sosem sojowym. Gotujemy jeszcze kilka sekund.