Pomysł na tą zupę powstał bardzo spontanicznie. Jesienią pojawiły się kurki, podgrzybki i inne pyszności.Koniecznie chciałam coś z nich zrobić- i zrobiłam!:) Dodałam kalafior,który uwielbiamy i wyszła poezja
Lekka, zdrowa i dietetyczna zupa krem
Składniki:
- 1 kalafior,
- 400 g kurek,
- cebula,
-masło kokosowe,
- kostka grzybowa BIO,
- kurkuma,
-czosnek,
-sól,pieprz,
-koperek
- 0,5 kg mielonej piersi z kurczaka
- jajko
Wykonanie:
1. Kalafior podzielić na małe różyczki. Garść różyczek zostawić na później. Zagotować osoloną wodę i dodać część kalafiora.
2. W międzyczasie podsmażyć cebulkę razem z 300 g kurek na maśle kokosowym. Gotowe dodać do gotującego się kalafiora. Dodać kostkę grzybową, sól, pieprz i gotować ok 25 min.
3. Wyłączyć zupę i doprawić do smaku. Na koniec wcisnąć troszkę soku z cytryny i dodać pokrojony koperek. Całość blendujemy na krem.
4. W małym garnuszku przygotowujemy bulion- w misce doprawiamy mięsko wg uznania, dodajemy 1 jajko i mieszamy.Następnie formujemy małe pulpeciki i wrzucamy do bulionu,czekamy aż będą gotowe.
4. Na patelni podsmażyć pozostałe kurki ze szczyptą soli i pieprzu. Zdjąć i wyłożyć na osobny talerzyk. Następnie podsmażyć pozostałe różyczki kalafiora ze szczyptą kurkumy i pieprzu.
5. Zupę krem wlać do miseczek, dodać pulpeciki i posypać podsmażonym kalafiorem i kurkami.