Przepyszna zupa kalafiorowo-kurkowa

Przepyszna zupa kalafiorowo-kurkowa

Pomysł na tą zupę powstał bardzo spontanicznie. Jesienią pojawiły się kurki, podgrzybki i inne pyszności.Koniecznie chciałam coś z nich zrobić- i zrobiłam!:) Dodałam kalafior,który uwielbiamy i wyszła poezja :) :)

Lekka, zdrowa i dietetyczna zupa krem

zupa krem

Składniki:

- 1 kalafior,

- 400 g kurek,

- cebula,

-masło kokosowe,

- kostka grzybowa BIO,

- kurkuma,

-czosnek,

-sól,pieprz,

-koperek

- 0,5 kg mielonej piersi z kurczaka

- jajko

 

Wykonanie:

1. Kalafior podzielić na małe różyczki. Garść różyczek zostawić na później. Zagotować osoloną wodę i dodać część kalafiora.

2. W międzyczasie podsmażyć cebulkę razem z 300 g kurek na maśle kokosowym. Gotowe dodać do gotującego się kalafiora. Dodać kostkę grzybową, sól, pieprz i gotować ok 25 min.

3. Wyłączyć zupę i doprawić do smaku. Na koniec wcisnąć troszkę soku z cytryny i dodać pokrojony koperek.  Całość blendujemy na krem.

4. W małym garnuszku przygotowujemy bulion- w misce doprawiamy mięsko wg uznania, dodajemy 1 jajko i mieszamy.Następnie formujemy małe pulpeciki i wrzucamy do bulionu,czekamy aż będą gotowe.

4. Na patelni podsmażyć pozostałe kurki ze szczyptą soli i pieprzu. Zdjąć i wyłożyć na osobny talerzyk. Następnie podsmażyć pozostałe różyczki kalafiora ze szczyptą kurkumy i pieprzu.

5. Zupę krem wlać do miseczek, dodać pulpeciki i posypać podsmażonym kalafiorem i kurkami.

cwicze.pl

cwicze.pl

 

Udostępnij