Niezależnie od tego czy walczymy z dodatkowymi kilogramami czy nie, chcąc zachować zdrowie, należy spożywać ryby min 2-3 razy w tygodniu. Ryby zawierają duże ilości wartościowych dla organizmu składników odżywczych. Ważnym składnikiem występującym w rybach jest białko pełnowartościowe posiadające bardzo wysoką wartością odżywczą, gdyż zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne. Dziś przedstawię przepis na karpia na słodko, sama ryba jest bardzo dietetyczna, nie należy przesadzać z ilością sosu na bazie biegłego wina, który ma jedynie nadać słodkawy smak soczystej rybce.
Nasza rybę podajemy z słodkim ziemniakiem oraz surówka ze świeżych buraków
WARTOŚCI ODŻYWCZE (Cała potrawa 620g) | (porcja ok. 100g) | |
Energia: 572 kcal Białko: 75,8 g Węglowodany: 31,5 g Tłuszcze: 17,0 g Błonnik: 5,6 g |
Energia: 92 kcal Białko: 12,2 g Węglowodany: 17,5 g Tłuszcze: 2,7 g Błonnik: 0,9 g |
Wysokobiałkowy posiłek: Karp z bakaliami w białym winie
→ Potrzebne składniki:
- Filet z karpia
- 200 g cebuli (2 sztuki)
- 0,5 l białego wina wytrawnego (nie może być słodkie)
- 2 łyżki miodu
- Sól, pieprz, cynamon lub przyprawa korzenna
- Kostka bulionu warzywnego
→ Przygotowanie karpia:
- Karpia sprawić i pokroić na grube dzwonka dodać soli i pieprzu.
- Włożyć do szklanego naczynia i wlać 0,5 l wina.
- Przykryć i wstawić do lodówki na 6 godzin razem z posiekaną cebulką.
- Drugą cebulę obrać i pokroić w kostkę.
- W rondlu rozgrzać odrobinę oliwy z oliwek i podpiec na niej cebulę.
- Następnie włożyć karpia i przyprawić cynamonem lub przyprawa korzenną.
- Po chwili dolać wino w którym marynował się filet i dusić przez parę min
- Dorzucamy ulubione bakalie (rodzynki, morele, śliwki wcześniej namoczone w wodzie i odsączone)
- Dodajemy 2 łyżeczki miodu
- Kiedy zauważymy że sos zaczynam nam się redukować – dodajemy pół szklanki bulionu warzywnego i dalej dusimy
- Dusić pod przykryciem, na bardzo małym ogniu, przez około 30 minut. Jeśli sos jest zbyt rzadki, należy zdjąć pokrywę, zwiększyć ogień i część płynu odparować.
- Karpia ułożyć na półmisku i od razu podawać.
Uwagi:
- Ja miałam gotowe cząstki karpia już oprawione i oczyszczone. Można je dostać mrożone lub świeże w supermarkecie.
- Nie można przekraczać czasu marynowania karpia w winie, gdyż za bardzo przesiąka aromatem wina.
- Odgrzewany karp nie jest zbyt smaczny, potrawa namaka, sos gęstnieje. Łatwo można całość rozgotować. Trzeba więc uważać, aby nie przekraczać czasu duszenia ryby.
Podajemy z surówką z świeżych buraczków oraz batatem.
Smacznego!