Karp na słodko w białym winie

Karp na słodko w białym winie

Niezależnie od tego czy walczymy z dodatkowymi kilogramami czy nie, chcąc zachować zdrowie, należy spożywać ryby min 2-3 razy w tygodniu. Ryby zawierają duże ilości wartościowych dla organizmu składników odżywczych. Ważnym składnikiem występującym w rybach jest białko pełnowartościowe posiadające bardzo wysoką wartością odżywczą, gdyż zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne. Dziś przedstawię przepis na karpia na słodko, sama ryba jest bardzo dietetyczna, nie należy przesadzać z ilością sosu na bazie biegłego wina, który ma jedynie nadać słodkawy smak soczystej rybce.

Nasza rybę podajemy z słodkim ziemniakiem oraz surówka ze świeżych buraków

WARTOŚCI ODŻYWCZE (Cała potrawa 620g) (porcja ok. 100g)
Energia:  572 kcal
Białko:  75,8 g
Węglowodany:  31,5 g
Tłuszcze: 
17,0 g

Błonnik: 5,6 g
  Energia: 92 kcal
Białko:  12,2 g
Węglowodany:  17,5 g
Tłuszcze:  2,7 g
Błonnik: 0,9 g

Wysokobiałkowy posiłek: Karp z bakaliami w białym winie

→ Potrzebne składniki:

  • Filet z karpia
  • 200 g cebuli (2 sztuki)
  • 0,5 l białego wina wytrawnego (nie może być słodkie)
  • 2 łyżki miodu
  • Sól, pieprz, cynamon lub przyprawa korzenna
  • Kostka bulionu warzywnego

 

Karp kaloryczność

Karp kaloryczność

Przygotowanie karpia:

  • Karpia sprawić i pokroić na grube dzwonka dodać soli i pieprzu.
  • Włożyć do szklanego naczynia i wlać 0,5 l wina.
  • Przykryć i wstawić do lodówki na 6 godzin razem z posiekaną cebulką.
  • Drugą cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  • W rondlu rozgrzać odrobinę oliwy z oliwek i podpiec  na niej cebulę.
  • Następnie włożyć karpia i przyprawić cynamonem lub przyprawa korzenną.
  • Po chwili dolać wino w którym marynował się filet i dusić przez parę min
  • Dorzucamy ulubione bakalie (rodzynki, morele, śliwki wcześniej namoczone w wodzie i odsączone)
  • Dodajemy 2 łyżeczki miodu
  • Kiedy zauważymy że sos zaczynam nam się redukować – dodajemy pół szklanki bulionu warzywnego i dalej dusimy
  • Dusić pod przykryciem, na bardzo małym ogniu, przez około 30 minut. Jeśli sos jest zbyt rzadki, należy zdjąć pokrywę, zwiększyć ogień i część płynu odparować.
  • Karpia ułożyć na półmisku i od razu podawać.

Uwagi:

  • Ja miałam gotowe cząstki karpia już oprawione i oczyszczone. Można je dostać mrożone lub świeże w supermarkecie.
  • Nie można przekraczać czasu marynowania karpia w winie, gdyż za bardzo przesiąka aromatem wina.
  • Odgrzewany karp nie jest zbyt smaczny, potrawa namaka, sos gęstnieje. Łatwo można całość rozgotować. Trzeba więc uważać, aby nie przekraczać czasu duszenia ryby.

Podajemy z surówką z świeżych buraczków oraz batatem.

Smacznego!

 

Duszony karp z bakaliami

Duszony karp z bakaliami

 

Udostępnij