Superfood- jagody goji

Superfood- jagody goji

W ostatnich latach bardzo rozwinął się rynek superfoods, czyli super żywności, na którą składają się egzotyczne nasiona chia, wspomniana w poprzednich postach spirulina, chlorella i dzisiejsze owoce goji. Nie można zapomnieć o naszych polskich produktach do których zaliczmy między innymi dynię i jarmuż- ale o tym później:)

cwiczepl

Jagody goji to małe, czerwone owoce, która rosną na krzewie kolcowoju pospolitego na wzgórzach i w dolinach Chin, Tybetu oraz Mongolii.  Z pośród 8 tysięcy różnej żywności ziołowej należącej do systemu Tradycyjnej Medycyny Chińskiej, która istnieje od przeszło kilku tysięcy lat, jagody goji plasują się na pierwszym miejscu tej listy! Z roku na rok w Polsce staje się coraz bardziej popularna.

Bogate w całe mnóstwo składników odżywczych, witamin i minerałów

Wielu ekspertów twierdzi, że są najzdrowszym owocem świata. A to dlatego, że są źródłem witaminy C, której posiadają 50 razy więcej  niż pomarańcza, ryboflawiny, wapnia, żelaza, potasu, cynku, β-karotenu, selenu, zeaksantyny, luteiny oraz błonnika wspomagającego pracę przewodu pokarmowego. Ma działanie antyoksydacyjnie, zwiększa odporność organizmu, a także obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu LDL. Dzięki antyoksydantom, działają przeciw starzeniu się. Dodatkowo są bogate w błonnik pokarmowy.

Są kompletnym źródłem białka. Zawierają 19 różnych aminokwasów, w tym 8 aminokwasów egzogennych (które występują, tylko w pożywieniu i nie są produkowane w organizmie ludzkim) oraz 21 pierwiastków śladowych – między innymi cynk, żelazo, miedź, wapno, german,selen, fosfor.  Jest w nich 3 razy więcej żelaza niż w szpinaku.

W Azji używano goji do regulacji wysokiego stężenia cukru we krwi oraz do leczenia cukrzycy.  Pomagają one także oczyścić wątrobę z toksyn. Herbatka przygotowana z jagód goji pomaga na wszelkie problemy trawienne. Chińczycy wierzą, że ten owoc może znacząco przedłużyć życie.

cwiczepl

Korzyści z jedzenia owoców goji:

  • znacznie poprawiają samopoczucie i zdrowie,
  •  działają antyoksydacyjne,
  • ze względu na wysoką zawartość zeaksantyny i luteiny mogą być stosowane w prewencji chorób wzroku,
  • wzmacniają stawy, kości
  • pomagają chronić skórę przed szkodliwym wpływem promieniowania UV
  • poprawiają jakość snu
  • wspomagają pracę układu immunologicznego,
  • redukują niekorzystne efekty stresu,
  • poprawiają witalność,
  • chronią wątrobę,
  • zwiększają odporność organizmu

 

Jak jeść jagody goji:

Można je jeść surowe, ale najczęściej można je kupić suszone i dodawać do jogurtów, sałatek czy innych przekąsek. Owoce te mogą być składnikami ziołowych i owocowych herbat, naparów i koktajli.Warty uwagi jest także sok z owoców goji, produkowany bez dodatku cukru i konserwantów. 

cwiczepl

 

cwiczepl

Przeciwwskazania:

Nie powinniśmy poddawać jagód goji obróbce termicznej, ze względu na utratę właściwości zdrowotnych. Osoby przyjmujące na stałe leki powinny zachować ostrożność, aby uniknąć potencjalnych interakcji między składnikami aktywnymi leków a składnikami zawartymi w jagodach goji. Występuje przekonanie, że po owoce goji nie powinny sięgać osoby przyjmujące warfarynę stosowaną m.in. do leczenia zakrzepicy żył głębokich oraz przy wtórnym zapobieganiu zawałowi serca. Również osoby leczące cukrzycę i nadciśnienie krwi powinny skonsultować jedzenie jagód goji z lekarzem.

Udostępnij