Jedno z lepszych ciast jakie zrobiłam:) Polecam wszystkim miłośnikom Ferrero Rocher , ponieważ smak w niczym nie odstaje od oryginału. Dodatkowo jest bardzo zdrowe i bez obaw mogą po nie sięgać osoby dbające o swoją sylwetkę:)
NISKOWĘGLOWODANOWE CIASTO
Składniki ( na małą tortownicę):
spód:
- 160 g daktyli,
- płatków owsianych,
- 2 łyżki kakao,
- łyżka masła orzechowego,
-szczypta stewi / może być miód / ksylitol,
- szczypta cynamonu,
jasna masa:
-2 puszki cieciorki,
-stewia/ miód/ksylitol
-4 łyżki masła orzechowego,
polewa:
- 2 łyżki masła kokosowego,
-łyżka masła orzechowego,
-3 łyżki kakao,
-orzeszki,
Wykonanie:
1. Daktyle zalać na 15 min wrzątkiem i poczekać aż rozmiękną. Płatki owsiane zmielić na mąkę. Po upływie czasu wodę z daktyli odlać i wszystkie składniki na spód dokładnie wymieszać/zagnieść i wyłożyć nim spód blaszki.
2. Cieciorkę przełożyć na sitko i przelać kilka razy wodą w celu usunięcia smaku zalewy. Całość zblendować i wymieszać z resztą składników. Wyłożyć na spód.
3. Składniki na polewę umieścić w garnuszki i poczekać do rozpuszczenia , mieszając cały czas.Gotową polewę wylać na ciasto i posypać orzeszkami.
4. Wstawić do lodówki na 30 min.