Zdrowe, pyszne, wilgotne ciasto
Dzisiejszy przepis jest naszym odkryciem ostatnich dni. Rewelacyjne w smaku, wilgotne, czekoladowe i co najważniejsze ZDROWE BROWNIE. W smaku nie odstępuje nawet na milimetr od oryginalnego, pełnego cukru i masła ciasta.
Podstawą jest czerwona fasola, która jest:
- doskonałym źródłem błonnika, przyczyniająca się do usprawniania funkcjonowania układu pokarmowego,
- polecana jest osobom trenującym, dbającym o sylwetkę jako źródło białka (ma go bowiem więcej niż mięso),
- bogatym źródłem witamin z grupy B,
- bogata w potas, wapń i fosfor, zawiera żelazo, kwas foliowy, selen oraz cynk,
- posiada substancje hamujące rozrost tkanek nowotworowych a także błonnik, który pomaga usuwać z organizmu nadmiar cholesterolu,
-bogata w izoflawony zbawienne dla kobiet w okresie menopauzy jak i zmniejszające ryzyko raka prostaty u mężczyzn.
Czerwona fasola źródłem białka i witamin
Składniki:
-puszka czerwonej fasoli z puszki,
- 1 banan,
- 4-5 łyżek kakao (u nas odtłuszczone),
-1 łyżka mąki kokosowej (mogą być wiórki kokosowe),
-1 łyżka masła orzechowego, ( u nas masło migdałowe crunchy),
- szczypta stewii ( można więcej w zależności jaki stopień słodyczy lubicie:)
Polewa:
-łyżka oleju kokosowego,
-łyżka masła orzechowego,
-2 łyżki kakao,
- 7 kostek gorzkiej czekolady,
Wykonanie:
1.Fasolę odsączamy z zalewy, płuczemy wodą, dodajemy banana i blendujemy. Dodajemy resztę składników i ugniatamy na jedolitą masę.
2. Uzyskaną masę wkładamy do formy wyłożonej papierem.
3. W osobnym garnuszki rozpuszczamy składniki na polewę, ciągle mieszając.
4. Polewę wylewamy na ciasto i trzymamy w lodówce ok 30 min.
*możemy dodać do masy ulubione owoce.