Dietetyczne BROWNIE z z czerwonej fasoli

Dietetyczne BROWNIE z z czerwonej fasoli

Zdrowe, pyszne, wilgotne ciasto

Dzisiejszy przepis jest naszym odkryciem ostatnich dni. Rewelacyjne w smaku, wilgotne, czekoladowe i co najważniejsze ZDROWE BROWNIE. W smaku nie odstępuje nawet na milimetr od oryginalnego, pełnego cukru i masła ciasta.

Podstawą jest czerwona fasola, która jest:

- doskonałym  źródłem błonnika, przyczyniająca się do usprawniania funkcjonowania układu pokarmowego,

- polecana jest osobom trenującym, dbającym o sylwetkę jako źródło białka (ma go bowiem więcej niż mięso),

- bogatym źródłem witamin z grupy B,

- bogata w potas, wapń i fosfor, zawiera żelazo, kwas foliowy, selen oraz cynk,

- posiada substancje hamujące rozrost tkanek nowotworowych a także błonnik, który pomaga usuwać z organizmu nadmiar cholesterolu,

-bogata w izoflawony zbawienne dla kobiet w okresie menopauzy jak i zmniejszające ryzyko raka prostaty u mężczyzn.

Czerwona fasola źródłem białka i witamin

cwiczepl

 

Składniki:

-puszka czerwonej fasoli z puszki,

- 1 banan,

- 4-5 łyżek kakao (u nas odtłuszczone),

-1 łyżka mąki kokosowej (mogą być wiórki kokosowe),

-1 łyżka masła orzechowego, ( u nas masło  migdałowe crunchy),

- szczypta stewii ( można więcej w zależności jaki stopień słodyczy lubicie:)

Polewa:

-łyżka oleju kokosowego,

-łyżka masła orzechowego,

-2 łyżki kakao,

- 7 kostek gorzkiej czekolady,

cwicze.pl

 

 

Wykonanie:

1.Fasolę odsączamy z zalewy, płuczemy wodą, dodajemy banana i blendujemy.   Dodajemy resztę składników i ugniatamy na jedolitą masę.

2. Uzyskaną masę wkładamy do formy wyłożonej papierem.

3. W osobnym garnuszki rozpuszczamy składniki na polewę, ciągle mieszając.

4. Polewę wylewamy na ciasto i trzymamy w lodówce ok 30 min.

*możemy dodać do masy ulubione owoce.

cwiczepl IMG_7378

Udostępnij