Nowe smaki: Kurczak curry z marchewką, cukinią i jajkiem

Nowe smaki: Kurczak curry z marchewką, cukinią i jajkiem

Kolejny bardzo prosty a przy tym efektowny przepis na kurczaka curry z marchewką, cukinią i jajkiem

Przychodzi taki czas w życiu a raczej kuchni każdego sportowca, że nie może patrzeć na kurczaka i ryż. Z każdym dniem jesteśmy coraz bardziej głodni nowych smaków. Wszystkie książki kucharskie stawiają na smak, i słusznie, aczkolwiek całkowicie pomijają kwestie wartości odżywczych, bilansu energetycznego,zawartości białka oraz tłuszczy. Jak dobrze wiemy – dieta jest równie ważna co dobry trening, jest kluczowym elementem który pozwala nam dotrzeć do celu. Dlatego staramy się przedstawiać wam przepisy, które idealnie łączą te dwie ważne dla nas sprawy jak smak i zdrowie. Dziś zaprezentuje przepis, który całkowicie przełamie monotonie w kuchni a przy tym jest całkowicie dietetyczny.

WARTOŚCI ODŻYWCZE (2 duże porcje 719g) (100g potrawy)
Energia: 655 kcal
Białko:  73,8 g
Węglowodany:  21,3 g
Tłuszcze: 
30,6 g

Błonnik: 6,8 g
  Energia: 95 kcal
Białko:  13,0 g
Węglowodany: 3,0 g
Tłuszcze:  4,3 g
Błonnik: 0,9 g

Kurczak curry z marchewką, cukinią i jajkiem

→ Potrzebne składniki:

  •     1 pierś z kurczaka ok 250g
  •     2/3 łyżeczki curry
  •     płaska łyżeczka ostrej papryki
  •     1/2 łyżeczki soli
  •     1 łyżeczka bazylii
  •     odrobina cynamonu
  •     1 duża marchew
  •     1 duży pomidor
  •     1 łyżka koncentratu pomidorowego
  •     1/2 średniej cukinii
  •     1 ząbek czosnku
  •     1/3 typowej kuli mozzarelli (o obniżonej zawartości tłuszczu)
  •     2 jajka
  •     świeżo zmielony pieprz
Kurczak z cukinią jajkiem curry

Kurczak z cukinią jajkiem curry

 

Przygotowanie kurczaka:

  • Pierś z kurczaka kroimy w średniej wielkości kostkę i nacieramy solą, papryką, curry oraz bazylią, dodajemy też odrobinę cynamonu, choć jest to opcjonalny składnik, jeśli ktoś nie przepada.
  • Mięso wkładamy do lodówki na 2-3 godziny aby przeszło aromatem przypraw.
  • Przygotowanego kurczaka podsmażamy na patelni grillowej bez tłuszczu, a następnie dodajemy utartą marchew, przecier oraz pokrojonego w kostkę pomidora, całość dusimy pod przykryciem kilka minut, a następnie odparowujemy nadmiar wody z warzyw.
  • Cukinię ucieramy na dużych oczkach tarki, to samo w przypadku mozzarelli, całość łączymy w naczyniu wraz z wyciśniętym ząbkiem czosnku.
  • Do miseczek nakładamy zawartość patelni, a na nią warstwę cukinii, po czym na sam wierzch wbijamy jajko i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.
  • Pieczemy w temperaturze 180 stopni 15-20 minut, zależnie od tego jaki poziom ścięcia żółtka preferujemy

Smacznego!

kaloryczność

Udostępnij