Imbir-wspaniałe właściwości

Imbir-wspaniałe właściwości

Imbir od tysięcy lat jest znanym środkiem leczniczym na różne dolegliwości. W tradycyjnej medycynie wschodu ta ostra przyprawa stosowana była przede wszystkim przy problemach układu pokarmowego. Swój intensywny aromat zawdzięcza zingiberolowi, który jest składnikiem olejku eterycznego. Natomiast za palący, lekko gorzki smak odpowiadają substancje żywicowe m.in. gingerol i zinferon. Poza tym, kłącze imbiru jest bogate w fenole, skrobię, kwasy tłuszczowe i enzym zingibainę. Wszystkie te składniki mają lecznicze właściwości.

cwiczepl

Imbir lecznicze właściwości

  • Ułatwia trawienie - pobudza wydzielanie enzymów trawiennych, neutralizuje kwasy żołądkowe, działa żółciopędnie i rozkurczowo, leczy wzdęcia.

  • Pomaga przy przeziębieniach, kaszlu, nieżytach gardła i oskrzeli.
  • Zapobiega nudnościom - nie tylko tym związanym z chorobą lokomocyjną, przeciwdziała też wymiotom po narkozie i chemioterapii. Badania potwierdziły, że 2 kapsułki sproszkowanego korzenia imbiru zwalczają skuteczniej chorobę lokomocyjną niż dawka aviomarinu.
  • Łagodzi bóle głowy nawet te migrenowe - regularnie stosowany zmniejsza częstość i ilość ataków.
  • Uśmierza bóle mięśniowe - wystarczy wetrzeć w obolałe mięśnie kilka kropel olejku imbirowego.
  • Działa przeciwzapalnie, co szczególnie docenią osoby chorujące na reumatyzm.
  • Działa antyseptycznie, neutralizuje nieświeży zapach w buzi.
  • Zwiększa koncentrację, bo poprawia ukrwienie mózgu.
  • Poprawia krążenie krwi, rozgrzewając cały organizm, a tym samym wzmaga erekcję, imbir uważany był od wieków za naturalny afrodyzjak.
  • Ma działanie przeciwzakrzepowe, podobnie jak inne ostre przyprawy, działa jak aspiryna.
  • Zmniejsza agregację, czyli zlepianie płytek krwi, chroni więc przed tworzeniem zakrzepów, polecany jest osobom z podwyższonym cholesterolem.

 

Świeży czy suszony

Niewiele osób wie, że imbir świeży i suszony mają skrajnie inne właściwości. Do tego stopnia, że na przykład Tradycyjna Medycyna Chińska traktuje je jako dwa osobne leki.

Jeśli myślicie o imbirze suszonym, połączcie go mentalnie ze złotym mlekiem i suszoną kurkumą: ma właściwości głównie osuszające (stosuje się go np. wtedy kiedy w organizmie jest nadmiar flegmy etc.)

Potężne właściwości przeciwzapalne i antywirusowe, na których bardziej nam obecnie zależy, ma tylko korzeń świeżego imbiru.  Jednym ze związków czynnych w korzeniu jest gingerol (a właściwie gingerole, występujące min. w świeżym soku): podczas suszenia wiele z niego nie zostaje (to samo dotyczy olejków eterycznych).

W skrócie, myśląc o działaniu imbiru świeżego połączcie sobie go w myślach z chilli (kapsaicyna) i czarnym pieprzem (pipperyna), które są nieco podobnie stosowane i również mają bardzo mocne działanie.

Jak stosować imbir

1.Imbir świeży najlepiej przyjmować na początku choroby, kiedy coś nas „łamie” lub w przypadkach słabszych do średnich infekcji. Jeśli zaczniemy wystarczająco wcześnie jest duża szansa, że choroba nas ominie lub będzie dla nas łaskawsza (krótszy, lżejszy przebieg). Imbir ma dodatkowo działanie rozgrzewające czyli przydaje się właśnie na początku, podczas lekkiej gorączki etc. Niekoniecznie chcemy się dogrzewać kiedy mamy już powyżej 39 stopni.

2. Należy przyjmować odpowiednią dawkę i odpowiednio często. Teraz będzie ważna sprawa: tylko w reklamach syropy na kaszel trafiają bezpośrednio do płuc;).Tak nie jest:). Wszystko co zjemy trafia do żołądka i tam jest odpowiednio przetwarzane. Imbirowi (a właściwie substancjom zawartym w imbirze) przedostanie się do krwiobiegu zajmuje około 30- 60 minut. Następnie zostają tam przez około 30-60 minut i są wydalane. Oznacza to, że jeśli chcemy podtrzymać stałe działanie imbiru to należy przyjmować porcję co około dwie godziny.

3.Napar z imbiru trzeba przygotować w odpowiedni sposób: wiecie, jeśli wrzucimy trzy plasterki do herbaty nie zadziała to tak dobrze jak wyciśnięty sok z imbiru.

Napar z imbiru:

cwiczepl

składniki:

  • korzeń imbiru – 1 szt.
  • woda

dodatkowo:

  • miód
  • cytryna – 1 szt.
  • pomarańcza – 1 szt.
  • cynamon
  • kardamon
  • żurawiny
  • maliny

Korzeń imbiru obieramy ze skórki. Połowę korzenia ścieramy na tarce o drobnych oczkach, resztę kroimy na cienkie plasterki. Imbir wrzucamy do rondelka, zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut.

Napar przelewamy do małych słoiczków i szczelnie zamykamy. Jeśli chcemy przechowywać swój napar przez dłuższy czas, słoiczki. pasteryzujemy. Napar z imbiru przechowujemy w lodówce.

Z naparu z imbiru możemy przygotować pyszny napój. Do szklanki wlewamy około 50 ml naparu i dolewamy około 200 ml gorącej wody. Dodajemy miód, sok wyciśnięty z cytryny i połowy pomarańczy oraz przyprawiamy do smaku. Opcjonalnie dodajemy maliny (mrożone, świeże lub ze słoiczka) i suszone żurawiny.

cwiczepl

Udostępnij