Krewetki – lekkostrawne i niskokaloryczne danie

Krewetki – lekkostrawne i niskokaloryczne danie

Krewetki z dodatkiem czosnku, świeżych ziół i delikatnego sosu na bazie białego wina są jedną z moich ulubionych potraw. Krewetki królewskie w białym winie wraz z makaronem ryżowym to ekstra dietetyczny obiad. Naprawdę spora  porcja to zaledwie 210 kcal, a wartości odżywcze – sami oceńcie!

Krewetki są lekkostrawne i niskokaloryczne, zawierają jedynie około 86 kcal na 100g i niewielką ilość tłuszczu. Niestety pomimo niewielkiej zawartości kwasów tłuszczowych nasyconych, krewetki charakteryzują się dosyć dużą ilością cholesterolu. Stanowią bardzo dobre źródło białka, którego zawartość w 100g mięsa sięga 19%. Dostarczają dużych ilości witamin z grupy B, witaminy D, PP oraz pierwiastków takich, jak: selen, miedź, potas i fosfor. Mięso krewetek wykazuje pozytywny wpływ na nasze zdrowie, gdyż jego spożywanie może zmniejszyć ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego oraz raka.

Makaron ryżowy polecany jest osobom będącym na diecie bezglutenowej. Makaron ten może być zarówno gotowany jak i smażony.  Jest produkowany z mąki ryżowej, z ryżu białego lub brązowego. Ma postać cieniutkich, półprzezroczystych nitek. Produkowany jest wyłącznie z mąki i wody. Jest lekkostrawny i nie zawiera cholesterolu.                            

WARTOŚCI ODŻYWCZE (Cała potrawa 221g) (porcja ok. 100g)
Energia: 210 kcal
Białko:  16,5 g
Węglowodany:  35,9 g
Tłuszcze: 
1,2 g

Błonnik: 0,5 g
  Energia: 95 kcal
Białko:  7,5 g
Węglowodany: 1,2 g
Tłuszcze:  0,5 g
Błonnik: 0,2 g

Pomysł na dietetyczny obiad: Krewetki królewskie w białym winie

 

→ Potrzebne składniki:

  • 5 sztuk krewetek tygrysich
  • kieliszek białego wytrawnego wina
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • garść posiekanej pietruszki lub kolendry
  • sól, biały pieprz do smaku
  • suszona papryka 5g
  • łyżeczka oleju lnianego 5g
  • makaron ryżowy 150g

 

Krewetki tygrysie kaloryczność

Krewetki tygrysie kaloryczność

Przygotowanie krewetek:

  • Krewetki rozmrażamy i osuszamy papierowym ręcznikiem
  • Dodajemy  do nich przeciśnięty przez prasę czosnek, skrapiany sokiem z cytryny, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i sola oraz dodajemy posiekaną natkę pietruszki
  • Całość dokładnie mieszany (polecam odstawić do lodówki na 40min aby krewetki nabrały aromatu z świeżych ziół i czosnku)
  • Następnie na rozgrzany na patelni olej lniany wrzucamy krewetki i podsmażamy przez 3 minuty
  • Potem podlewamy winem i zwiększamy ogień.
  • Czekamy  chwilkę aż płyn się zredukuje.

Przygotowanie makaronu:

  • W międzyczasie zalewamy makaron ryżowy wrzątkiem z odrobiną przypraw, lub kostki rosołowej
  • Kiedy makaron namięknie polecam pociąć nitki nożyczkami
  • Makaron odcedzamy i podajemy z krewetkami.

Idealne również na romantyczną kolacje.

Smacznego!

niskokaloryczne krewetki królewskie na patelni

niskokaloryczne krewetki królewskie na patelni

Udostępnij