Niskokaloryczne ciasto z buraków bez mąki

Niskokaloryczne ciasto z buraków bez mąki

Było już ciasto marchewkowe oraz z cukinii, dziś natomiast proponuje ciasto z buraków. Buraki są słodkie, wilgotne i tworzą nam soczystą babkę. W połączeniu z odrobiną kakao dają bardzo prosty przepis na niskokaloryczne ciasto. Nasz przepis jest  troszkę podobny bo brownie – bardzo czekoladowe, miękkie i wilgotne. Jednym słowem pyszne!

WARTOŚCI ODŻYWCZE (Całe ciasto 481g) (porcja ok. 100g)
Energia:  566 kcal
Białko:  35,4 g
Węglowodany:  84,0 g
Tłuszcze: 
24,1 g

Błonnik: 11,0 g
  Energia: 118 kcal
Białko:  7,4 g
Węglowodany:  17,5 g
Tłuszcze:  2,3 g
Błonnik: 2,3 g

Niskokaloryczne ciasto z buraków bez mąki

Składniki ciasta:

  • 250 g startych surowych buraków
  • Słodzik (polecamy zdrową stewie)
  • 80 g zmielonych płatków górskich lub otrębów
  • 25 g kakao
  • 3 jaja (jedno jajko i dwa białka)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Aromat migdałowy Ciasto z buraka kaloryczność

 

Przygotowanie ciasta:

  • Piekarnik nastawiamy na 200C.
  • Starte na tarce buraki osuszamy przy pomocy ręcznika papierowego.
  • Dodajemy kakao oraz jajka
  • Dorzucamy 2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz zmielone otręby. Polecam użyć do tego blender.
  • Całą masę dokładnie mieszany i przelewamy do formy wyłożonej papierem lub posmarowanej oliwą z oliwek
  • Wrzucamy wszystko do piekarnika na 40min
  • Po tym czasie sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest upieczone (może być lekko oblepione bo ciasto ma być wilgotne), jeśli nie przykrywamy je folią aluminiową i pieczemy jeszcze pół godziny.
  • Upieczone ciasto wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia.
Dietetyczne ciasto z buraków

Dietetyczne ciasto z buraków

Udostępnij