Było już ciasto marchewkowe oraz z cukinii, dziś natomiast proponuje ciasto z buraków. Buraki są słodkie, wilgotne i tworzą nam soczystą babkę. W połączeniu z odrobiną kakao dają bardzo prosty przepis na niskokaloryczne ciasto. Nasz przepis jest troszkę podobny bo brownie – bardzo czekoladowe, miękkie i wilgotne. Jednym słowem pyszne!
WARTOŚCI ODŻYWCZE (Całe ciasto 481g) | (porcja ok. 100g) | |
Energia: 566 kcal Białko: 35,4 g Węglowodany: 84,0 g Tłuszcze: 24,1 g Błonnik: 11,0 g |
Energia: 118 kcal Białko: 7,4 g Węglowodany: 17,5 g Tłuszcze: 2,3 g Błonnik: 2,3 g |
Niskokaloryczne ciasto z buraków bez mąki
→ Składniki ciasta:
- 250 g startych surowych buraków
- Słodzik (polecamy zdrową stewie)
- 80 g zmielonych płatków górskich lub otrębów
- 25 g kakao
- 3 jaja (jedno jajko i dwa białka)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Aromat migdałowy
→ Przygotowanie ciasta:
- Piekarnik nastawiamy na 200C.
- Starte na tarce buraki osuszamy przy pomocy ręcznika papierowego.
- Dodajemy kakao oraz jajka
- Dorzucamy 2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz zmielone otręby. Polecam użyć do tego blender.
- Całą masę dokładnie mieszany i przelewamy do formy wyłożonej papierem lub posmarowanej oliwą z oliwek
- Wrzucamy wszystko do piekarnika na 40min
- Po tym czasie sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest upieczone (może być lekko oblepione bo ciasto ma być wilgotne), jeśli nie przykrywamy je folią aluminiową i pieczemy jeszcze pół godziny.
- Upieczone ciasto wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia.