Roladki drobiowe ze szparagami

Roladki drobiowe ze szparagami
To chyba moje ostatnie szparagi w tym roku. Szkoda, że sezon na nie tak szybko się kończy. Ale z drugiej strony, gdybyśmy mieli do nich dostęp przez cały rok to nie byłyby takie wyjątkowe :)

Dzisiaj proponuję moją wersję roladek ze szparagami w wersji oczywiście maksymalnie odchudzonej.

  • 2 pojedyncze niewielkie filety z piersi kurczaka
  • 12-15 ugotowanych zielonych szparagów (powinny mieć ok. 10 cm długości)
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

Przechwytywanie

Roladki drobiowe ze szparagami – sposób przygotowania:

Filety z piersi kurczaka kroimy wzdłuż na dwie części, każdą z nich rozbijamy tłuczkiem, solimy i posypujemy pieprzem. Na każdym kawałku piersi układamy 4-5 szparagów (powinny wystawać z obu stron). Filety zwijamy w rulony i całość  spinamy z boku wykałaczką. Układamy w żaroodpornym naczyniu. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni najpierw przez 35-45 min, w międzyczasie dwu- lub trzykrotnie obracając roladki, aby zarumieniły się równo z każdej strony.

Smacznego!

 

Udostępnij