Dietetyczna i niezwykle pożywna zupa tajska
Jeżeli ma być zupa to tylko taka która jest zdrowa, pożywna i pyszna-a taka właśnie jest nasza zupa z łososiem. Zaletą tego dania jest to, ze robimy go w ciągu 30 min, wyglada i smakuje rewelacyjnie, a dodatkowo można wymieniać składniki na ulubione ryby czy owoce morza, kombinować z ilością przypraw i stopniem ostrości;)
Zalety łososia:
Kiedyś łosoś uważany był za rybę luksusową, dziś jemy go coraz częściej (dzięki Bogu;)) . Może być pomysłem na szybki obiad, czy wykwintną kolacje. Niezależnie od odmiany łosoś jest rybą pełną zalet: bogaty w białko, witaminy A, D i E. Należy do ryb tłustych, a co za tym idzie posiada korzystne dla zdrowia kwasy tłuszczowe z grupy Omega-3,które zalecane są osobom chorym na serce,a także wpływają na wzrost odporności organizmu, witaminy z grupy B – B2, B6, B12, które również odgrywają bardzo ważną rolę w naszym organizmie. Co jeszcze? Do tego dochodzi wiele drogocennych składników mineralnych – magnez, selen, jod, wapń.
Łosoś- ryba bogata w białko, witaminy, kwasy Omega-3
Składniki :
- płat łososia lub innej ryby według uznania,
-1 ząbek czosnku,
-pół cebuli,
-papryczka chili (opcjonalnie)
-sos sojowy,
-sos rybny
-makaron ryżowy,
-kapusta pekińska,
-glony Wakame,
-cytryna,
-sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, pieprz cytrynowy, łyżka masła kokosowego
-szczypiorek,
Wykonanie:
1. Zupę tajską zaczynamy od przygotowania bulionu. W średnim garnku rozpuszczamy łyżkę masła kokosowego, dodajemy pokrojoną cebulę, czosnek i papryczkę czyli, czekamy aż się zarumienią. Następnie dolewamy wody do 3/4 wysokości garnka,dodajemy łososia ze skórą i gotujemy przez 20 min. W między czasie dodajemy 2 łyżki sosu sojowego, 2-3 łyżki sosu rybnego, sól, pieprz i resztę przypraw. Po 20 min rybka powinna być gotowa więc wyciągamy ją na osobny talerz i czekamy aż bulion nabierze smaku. Według własnych upodobań przyprawimy danie, pamiętając o wyciśnięciu połowy cytryny, a dla nas najlepsza zupka wychodzi wtedy gdy jest lekko pikantna. W osobnym garnku gotujemy makaron ryżowy.W międzyczasie do głębokiego talerza kładziemy pokrojoną kapustę pekińską, szczypiorek, pokrojonego łososia i ugotowany makaron ryżowy. Całość zalewamy gotowym bulionem.
Smak i zapach jest niepowtarzalny, danie wygląda pięknie, jest bardzo zdrowe, dietetyczne i niezwykle odżywcze.
SMACZNEGO!:)