Szarlotka dietetyczna vel jabłecznik light

Szarlotka dietetyczna vel jabłecznik light

I kolejny z serii przepisów light. Dietetyczna wersja szarlotki, jabłecznika lub po prostu ciasta z jabłkami. Jedne z moich ulubionych owoców (chociaż lubię chyba wszystkie), a szarlotka jest jednym z moich ulubionych ciast. Obowiązkowo z grubą warstwą kruchego ciasta (i na górze i na dole )

Dla tych, którzy też kochają ten smak, ale jednocześnie lubią mieścić się w swoje ulubione spodnie mocno odchudzona wersja jabłecznika.

 

→ Owsiany spód:

  • 200 gram otrębów owsianych (pół zmielonych na pył)
  • 1 łyżka margaryny/masła
  • pół łyżeczki sody
  • słodzik do smaku
  • ciepła woda ok 150 ml

→ Masa jabłkowa:

  • 1 kg jabłek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej (lub więcej, zależy jak zwarta ma być nasza masa)
  • cynamon
  • słodzik

Otręby mieszamy ze słodzikiem. Masło rozpuszczamy w  wodzie, dolewamy do otrębów i zagniatamy ciasto. Wykładamy je do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i dłońmi formujemy tak by wypełniło dno. Jabłka obieramy, kroimy w kawałki i rozgotowujemy w odrobinie wody. Dodajemy słodziku i cynamonu do smaku. Pod koniec wlewamy do masy wcześniej rozpuszczone w wodzie 2 łyżki mąki ziemniaczanej i chwilę gotujemy mieszając. Masa powinna zgęstnieć, gdy jest zbyt rzadka dodajemy jeszcze trochę rozpuszczonej mąki. Nasz spód lekko podpiekamy (ok. 5 minut w 180 stopniach) po czym wylewamy na niego masę jabłkową.  Pieczemy jeszcze około 20 minut.

Nie podawałam proporcji dla słodziku bo zależą one od naszych upodobań.

Smacznego!

 

Udostępnij