WARTOŚCI ODŻYWCZE (porcja 250 ml napoju) | ||
Energia: 10 kcal Białko: 0,6 g Węglowodany: 5,1 g Tłuszcze: 0,1 g Błonnik: 3,5 g |
→ JAK ZROBIĆ PYSZNY NAPÓJ Z RABARBARU?
→SKŁADNIKI:
- 1 kg rabarbaru
- 2 litry wody
- 4-5 tabletek słodziku dla smaku (lub użyć zdrowszej wersji i dodać stewii)
Stewia jest słodsza od cukru i na dodatek obniża ciśnienie oraz nie ma kalorii. Stewia to dietetyczny hit – jest naturalna i zdrowa. Można ją bez obaw stosować w codziennej diecie. Jest ciekawą alternatywą dla sztucznych słodzików, często podejrzewanych o właściwości rakotwórcze.
→ Sposób przyrządzenia:
- Rabarbar myjemy, obieramy z twardych włókien, kroimy na mniejsze kawałki (ok. 3 cm).
- W garnku doprowadzamy wodę do wrzenia a następnie wrzucamy pokrojony rabarbar oraz słodzik.
- Gotujemy do miękkości rabarbaru kilka minut.