Przepis na zdrowe śniadanie – omlet z krewetkami!
WARTOŚCI ODŻYWCZE (Całe śniadanie z dodatkami ok.380g) | (Sam omlet ok. 155g) | |
Energia: 365 kcal Białko: 36 g Węglowodany: 45,5 g Tłuszcze: 7,2 g Błonnik: 7,5 g |
Energia: 154 kcal Białko: 23,8 g Węglowodany: 2,5 g Tłuszcze: 5,4 g Błonnik: 0 g |
→ Omlet z krewetkami:
→ Składniki:
- jajko
- 2 łyżki jogurtu greckiego 0%
- natka pietruszki
- ząbek czosnku
- 5 sztuk krewetek tygrysich
- dwie kromki chleba żytniego razowego
- Łyżka kukurydzy
- pół pomidora
- pół ogórka gruntowego
- przyprawy
→ Jakie dodatki do omletu będą idealne na śniadanie?
→ Jak przygotować omlet z krewetkami?
- Jedno jajko rozbijamy do miseczki i mieszamy z 2 łyżkami jogurtu greckiego 0% oraz przyprawami.
- Krewetki rozmrażamy, osuszamy ręcznikiem i wrzucamy na patelnie (około 5 sztuk). Polecamy krewetki tygrysie ale można śmiało zastąpić je koktajlowymi (garść krewetek koktajlowych 48kcal 60g ).
- Krewetki przyrządzamy według uznania, polecam podpiec je z odrobiną drobno posiekanego czosnku, natką pietruszki i poddusić w białym wytrawnym winie.
- Kiedy krewetki są już gotowe – wrzucamy jajko na patelnie i gotujemy omlet, kiedy będzie już prawie gotowy, na jedną ze stron wrzucamy krewetki i podpiekamy jeszcze chwile.
- Do omletu polecamy podpieczone dwie kromki chleba żytniego razowego według przepisu który znajdziecie na naszym portalu.
Sprawdź przepis: Zdrowy Chleb żytni razowy