Bogata w białko, pełnowartościowa zupa z łososiem z orzechami
Kolejna odsłona naszej ulubionej zupki. Przeważnie robię identyczną bazę ( bulion), a kombinuję z przyprawami i oczywiście dodatkami. Zmieniam warzywa i mięsko. Dzisiaj mamy łososia, ponieważ mieliśmy ochotę na rybkę, ale nic nie stoi na przeszkodzie aby był to kurczak, tofu czy halloumi.
Wykorzystane nerkowce są rewelacyjnie, bardzo zdrowie i według mnie najsmaczniejsze na świecie.
Zalety:
- zawierają dużo białka,
- są bogate w witaminy A, D i E (przeciwutleniacze, które działają antynowotworowo),
- pomagają uzupełnić zapotrzebowanie na wapń, fosfor, żelazo, potas i miedź,
- zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych obniża poziom złego cholesterolu,
- kwas gamma-linolenowy chroni przed chorobami wieńcowymi.
Składniki:
- płat łososia lub innej ryby według uznania,
-1 ząbek czosnku,
-pół cebuli,
-papryczka chili (opcjonalnie)
-sos sojowy,
-sos rybny
-glony Wakame,
-marchewka,
-cytryna,
-seler naciowy,
-sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, pieprz cytrynowy, łyżka masła kokosowego
-suszona słodka papryka,
-jajko,
-orzechy nerkowca
Wykonanie:
Zupę zaczynamy od przygotowania bulionu. W średnim garnku rozpuszczamy łyżkę masła kokosowego, dodajemy pokrojoną cebulę, czosnek i papryczkę czyli, czekamy aż się zarumienią. Następnie dolewamy wody do 3/4 wysokości garnka,dodajemy łososia ze skórą i gotujemy przez 20 min. W między czasie dodajemy 2 łyżki sosu sojowego, 2-3 łyżki sosu rybnego, sól, pieprz i resztę przypraw. Po 20 min rybka powinna być gotowa więc wyciągamy ją na osobny talerz i czekamy aż bulion nabierze smaku. Według własnych upodobań przyprawimy danie, pamiętając o wyciśnięciu połowy cytryny, a dla nas najlepsza zupka wychodzi wtedy gdy jest lekko pikantna. W międzyczasie gotujemy jajko na twardo.Całą marchewkę obieramy ,,obieraczką” w celu uzyskania ,,marchewkowego makaronu”. Seler naciowy kroimy w małe kawałki i wrzucamy do garnuszka.Do głębokiego talerza kładziemy pokrojonego łososia i całość zalewamy gotowym bulionem z warzywami.
Smak i zapach jest niepowtarzalny, danie wygląda pięknie, jest bardzo zdrowe, dietetyczne i niezwykle odżywcze.