Najważniejsze wskazówki żywieniowe

Najważniejsze wskazówki żywieniowe

Czy to działa ?

Tak!!! Zdecydowanie. Postępuj zgodnie ze wskazówkami a osiągniesz upragnione cele. Podstawa to odpowiednie odżywianie oraz odpowiedni trening i regeneracja.
Poniżej prezentuję wam 10 wskazówek, które muszą być przestrzegane, aby nasze ciało pozbyło się niechcianego tłuszczu.

→ 10 przykazań żywieniowych

1.  Jedz 5-7 posiłków co 2,5 – 3 h
2.  Należy w każdym posiłku spożywać „pełne białko” (zawierające wszystkie aminokwasy)
3.  Należy w każdym posiłku spożywać węglowodany o w miarę jak najniższym I/G pochodzące z warzyw (najlepiej włóknistych) i owoców
4.  Należy dbać aby posiłek przed treningowy był bogaty w łatwo przyswajalne białko
5.  Należy dbać aby węglowodany we wszystkich posiłkach poza posiłkami przed i po treningowym pochodziły z warzyw i owoców o niskim IG.
Posiłki około treningowe powinny zawierać węglowodany o wyższym I/G
6. Należy dbać aby posiłek po treningowy zawierał węglowodany proste i łatwo przyswajalne białko w proporcji 2:1
7.  Należy pilnować aby 25-35%spożywanych kalorii w diecie pochodziło z tłuszczy z podziałem na :
* 1/3 z tłuszczy nasyconych (zwierzęcych)
* 1/3 z tłuszczy jednonienasyconych (np. oliwa z oliwek, avocado)
*  1/3 z tłuszczy wielonienasyconych (olej lniany, rybi , orzechy i nasiona itp.)
8.  Należy unikać napoi innych niż: woda mineralna niegazowana, zielona herbata itp.
9.  Należy dbać o to by każdy posiłek za wyjątkiem posiłków około treningowych składał się z naturalnego, nie przetworzonego pożywienia, należy unikać słodzików, konserwantów, polepszaczy itp.
10. Należy spożywać większe ilości węglowodanów tylko w okolicach treningowych (przed i po treningu) , posiłki te powinny być ubogie w tłuszcz. W innych posiłkach powinna występować przewaga tłuszczy nad węglowodanami pochodzącymi z warzyw i owoców

→Zmiana naszego dotychczasowego sposobu odżywiania uwzględniając opisany dekalog żywieniowy zaowocuje poprawą sylwetki oraz zdrowia.

Posiłek 1
* Białka jaj
* Sałata
* Siemię lniane

Posiłek 2
* Łosoś
* Szpinak

Posiłek 3
* Polędwica wołowa
* Brokuły
* Garść orzechów

Posiłek 4 (przed treningowy) -  można go pić w trakcie treningu
* Wpc/wpi/wph (białko serwatki) lub albuminy(białko jaj)
* Carbo lub banan (białko w stosunku do węglowodanów jak 1:2)

Posiłek 5 (po treningowy)
* To samo jak w posiłku przed treningowym

Posiłek 6
* Pierś z kurczaka
* Kasza kuskus/ryż/kasza jęczmienna/płatki
* Dowolny owoc

Posiłek 7
* Mintaj
* Chleb pełnoziarnisty razowy
* Sałatka warzywna

(Jadłospis jest tylko przykładowy, jak wiadomo każdy z nas jest inny i dla każdego dieta ta powinna wygląda inaczej. Gramatura produktów nie została uwzględniona gdyż zapotrzebowanie kaloryczne jest bardzo osobiste i każdy powinien dobierać je pod kątem własnych potrzeb, możliwości i celi).

 

 

Kilka dodatkowych uwag:

- nigdy w posiłkach nie łączymy węglowodanów w dużych ilościach oraz tłuszczy (tyczy się to głównie tłuszczy nasyconych).
- dodatek warzyw nawet w niewielkich ilościach do każdego posiłku jest ważny, natomiast owoce traktujemy bardziej instrumentalnie i stosujemy około treningowo.
- źródła pokarmowe należy maksymalnie różnicować, zawsze dbamy o pełne białko (z mięsa, ryb, jaj, odżywek) oraz jak największą ilość warzyw liściastych o jak najbardziej intensywnym kolorze.
- owoce w umiarkowanej ilości są ok. szczególnie około treningowe z własnego doświadczenia polecam jagody (źródło luteiny).
- kaloryczność diety zmieniamy zarówno im plus jak i im minus stopniowo o 100-200 kcal cały czas obserwując reakcje naszego organizmu, dokonujemy tego przez obserwacje poziomu tłuszczu ustrojowego co 2-3 tyg.

W przypadku ukierunkowaniu diety na masę i konieczności dodania kalorii, kalorie dodajemy najpierw do :
* posiłku po treningowego (+ 100-200 kcal w postaci węglowodanów)
* posiłku w godzinę po treningu (+ 100-200 kcal w postaci węglowodanów)
* pierwszego posiłku (śniadania) w dni treningowe (+ 100-200 kcal w postaci węglowodanów)
* o ile nadal zachodzi potrzeba zwiększenia ilości kcal w diecie, kalorie dodajemy w postaci tłuszczu, równomiernie rozkładając dodaną ilość pomiędzy wszystkie posiłki z wyjątkiem posiłków około treningowych, które jak wiadomo są wolne od tłuszczu.

Wodę należy spożywać w ilości minimum 2l pamiętając również aby nie przesadza z nadmiernym jej piciem.

Udostępnij