Mamy dla Was świetny przepis na ciasto marchewkowe,które jest wyjątkowo wilgotne i korzenne. Jest bardzo smaczne i co pewne-znika błyskawicznie.
Fit przekąska
Składniki ( na tortownicę):
-5 większych marchewek,
-3 łyżki miodu,
-szczypta kardamonu,imbiru,
-3 łyżeczki cynamonu,
-2 łyżeczki proszku do pieczenia,
-4 jajka,
-2 łyżki oleju kokosowego,
-150 g mąki owsiane (mogą być zmiksowane płatki owsiane błyskawiczne, może być mąka orzechowa),
-garść zmielonych orzechów *opcjonalnie
- jogurt naturalny*do polania na wierzch po upieczeniu,
Wykonanie:
1.Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli. Gdy uzyskamy sztywną pianę, dodajemy żółtka i dalej miksujemy.
2.Olej kokosowy rozpuszczamy i dodajemy do powstałej masy razem z miodem, proszkiem i resztą przypraw.
3. Marchewkę ścieramy na drobnych oczkach i dodajemy do powstałej masy. Następnie dodajemy mąkę i mieszkamy.
4. Całość wylewamy do tortownicy i pieczemy ok.50min w temperaturze 170C.
5. Po upieczeniu rozkrojone kawałki polewamy jogurtem naturalnym.