Dietetyczne burgery wołowe

Dietetyczne burgery wołowe

Jakiś czas temu odkryliśmy świetne pieczywo fińskie w Lidlu, które rewelacyjnie sprawdza się przy burgerach. Jest to alternatywa dla puszystych bułeczek. Pieczywo jest ciemne i bardzo cienkie, a w środku wilgotne. Dla nas numer 1 :)

cwiczepl

Domowe burgery uwielbiamy i zawsze kombinujemy z dodatkami. Dlatego dziś chcemy się z wami podzielić burgerami z prawdziwą wołowiną i domowym guacamole.

Domowy pełnowartościowy posiłek

Składniki (na 4 burgery):

-0,5 kg mielonej wołowiny,

-4 pieczywa fińskie,

-2 pomidory,

-2 ogórki kiszone,

- pół cebuli,

- 1 awokado,

-pól cytryny,

-kilka listków sałaty,

-łyżka masła kokosowego,

-sól, pieprz, łyżka musztardy dijon,

-1 jajko

 

Wykonanie:

1. Mięso mielone przyprawiamy solą, pieprzem, łyżką musztardy. Dodajemy jajko i dokładnie mieszamy.

2. Rozgrzewamy patelnie z masłem kokosowym. Formujemy z mięsa kotleciki wołowe i smażymy z każdej strony po kilka minut.

3.W miedzy czasie wkładamy nasze pieczywo do piekarnika na 5 min temp.200 C w celu podgrzania i uzyskania chrupkości.

4. Kroimy warzywa: pomidora, ogórka i cebulę. W osobnej miseczce umieszczamy awokado ze szczyptą soli, pieprzu i cytryny. Dokładnie rozgniatamy, aby powstało guacamole.

5. Każdą stronę pieczywa smarujemy guacamole, kładziemy przygotowane mięsko, sałatę, pomidory, ogórka, cebulę i przykrywamy pieczywem.

cwiczepl

 

IMG_7142 IMG_7143

Udostępnij