Jakiś czas temu odkryliśmy świetne pieczywo fińskie w Lidlu, które rewelacyjnie sprawdza się przy burgerach. Jest to alternatywa dla puszystych bułeczek. Pieczywo jest ciemne i bardzo cienkie, a w środku wilgotne. Dla nas numer 1
Domowe burgery uwielbiamy i zawsze kombinujemy z dodatkami. Dlatego dziś chcemy się z wami podzielić burgerami z prawdziwą wołowiną i domowym guacamole.
Domowy pełnowartościowy posiłek
Składniki (na 4 burgery):
-0,5 kg mielonej wołowiny,
-4 pieczywa fińskie,
-2 pomidory,
-2 ogórki kiszone,
- pół cebuli,
- 1 awokado,
-pól cytryny,
-kilka listków sałaty,
-łyżka masła kokosowego,
-sól, pieprz, łyżka musztardy dijon,
-1 jajko
Wykonanie:
1. Mięso mielone przyprawiamy solą, pieprzem, łyżką musztardy. Dodajemy jajko i dokładnie mieszamy.
2. Rozgrzewamy patelnie z masłem kokosowym. Formujemy z mięsa kotleciki wołowe i smażymy z każdej strony po kilka minut.
3.W miedzy czasie wkładamy nasze pieczywo do piekarnika na 5 min temp.200 C w celu podgrzania i uzyskania chrupkości.
4. Kroimy warzywa: pomidora, ogórka i cebulę. W osobnej miseczce umieszczamy awokado ze szczyptą soli, pieprzu i cytryny. Dokładnie rozgniatamy, aby powstało guacamole.
5. Każdą stronę pieczywa smarujemy guacamole, kładziemy przygotowane mięsko, sałatę, pomidory, ogórka, cebulę i przykrywamy pieczywem.