WARTOŚCI ODŻYWCZE (cały placek ok. 550g) | (porcja ok. 100 g) | |
Energia: 465 kcal Białko: 50 g Węglowodany: 55 g Tłuszcze: 4,8 g Błonnik: 5,5 g |
Energia: 85 kcal Białko: 9 g Węglowodany: 10 g Tłuszcze: 0,8 g Błonnik: 1 g |
Wartości smakowe w skali 1-10: dziesięć
Niskokaloryczny, wysokobiałkowy, dietetyczny jabłecznik. Pyszny, zdrowy deser!
→ SKŁADNIKI (Cały placek):
- 2 białka z jajek
- 2 jabłka (ok. 200g)
- 200g chudego sera białego
- 2 łyżki siemienia lnianego (ok. 10g)
- 2 łyżeczki cynamonu
- 4 łyżki płatków owsianych, błyskawicznych (ok. 30g)
- 1 łyżeczka miodu (ok. 25g)
→ Sposób przyrządzania:
- Twaróg rozgnieść widelcem
- Dodajemy białko, siemię lniane, otręby, płatki, 1 łyżeczkę cynamonu, miód i wszystko dokładnie rozgniatamy
- Do żaroodpornego naczynia (delikatnie wysmarowanego oliwą z oliwek, żeby masa nam ładnie odeszła) wykładamy przygotowane ciasto, oklejamy nim spód i boki naczynia, zostawiając część na przykrycie góry
- Jabłko trzemy na tarce o dużych oczkach, dodajemy cynamon (jeśli jabłko jest mało słodkie możemy dodać odrobinę miodu lub nawet słodzik)
- wykładamy jabłko do naczynia, a górę wyklejamy resztą ciasta
- pieczemy w temp 190 stopni przez około 25-30 minut
Ten dietetyczny jabłecznik jest przepyszny! Niskokaloryczne i wysokobiałkowe ciasto może stanowić idealny deser do śniadania, obiadu lub innego posiłku. Polecamy!