WARTOŚCI ODŻYWCZE (100g) | WARTOŚCI ODŻYWCZE (porcja 150g) | |
Energia: 144 kcal Białko: 25 g Węglowodany: 6 g Tłuszcze: 2,6 g Błonnik: 2,4 g |
Energia: 182 kcal Białko: 32 g Węglowodany: 9 g Tłuszcze: 4 g Błonnik: 3,6 g |
50 g boczniaków (ok. 3 kawałki jak w galerii zdjęć) to tylko: 17 kcal, B: 1,7 g, W: 3g, T: 0,2g, Bł.: 1,2g
Wartości smakowe w skali 1-10: dziesięć
SKŁADNIKI:
- 0,5 kg (na 3 steki) wołowiny (łopatka / polędwica / lub inna wołowina według uznania).
- marynata: ziarna czarnego pieprzu, ziele angielskie, liść laurowy, gałązki świeżego rozmarynu i tymianku, kilka ząbków czosnku, sól, 1/2 szklanki oliwy (Lub przyprawa do steków / sól i pieprz).
- dodatki: doskonałymi dodatkami do wyśmienitego steku z polędwicy będą liście sałaty / boczniaki (ewentualnie z zielonym ogórkiem i pomidorami) z dodatkiem sosu winegret.
- Lampka czerwonego wytrawnego wina podniesie smak potrawy.
Stek z grilla w ok. 10 minut!
Steki wołowe z grilla to prawdziwy mięsny przysmak, jednak przyrządzając je należy pamiętać o pewnych zasadach.
- Mięso na steki kroimy zawsze w poprzek włókien, optymalna grubość plastra to 2-2,5cm.
- Stek powinna otaczać cienka warstwa tłuszczu, wtedy mięso nie będzie suche.
- Stopień wypieczenia jest tutaj kwestią indywidualnych upodobań, można go ocenić na podstawie wyglądu mięsa w środku.
- Krwisty stek powinien być jasnoczerwony i soczysty, średnio wypieczony ma jasnoróżowe mięso i brązową otoczkę, a mocno wypieczony jest cały brązowawy.
- Najlepiej sprawdzić stopień wypieczenia nacinając steki nożem.
- Pieczemy na mocno rozgrzanym grillu! Może być również grill elektryczny (jeżeli ma wystarczającą moc).
- Pieczemy ok. 3-6 minut na 1 stronie a następnie, podobnie na drugiej stronie (czas zależy od stopnia wypieczenia stek’a, jaki chcemy uzyskać).
- Boczniaki, lub inne warzywa pieczemy równolegle na grilu.