WARTOŚCI ODŻYWCZE (100g) | WARTOŚCI ODŻYWCZE (porcja 150g) | |
Energia: 110 kcal Białko: 22 g Węglowodany: 0 g Tłuszcze: 2,3 g Błonnik: 0 g |
Energia: 165 kcal Białko: 33 g Węglowodany: 0 g Tłuszcze: 3,5 g Błonnik: 0 g |
Wartości smakowe w skali 1-10: dziesięć
SKŁADNIKI:
- 1 kg (na 4 steki) polędwicy wołowej
- marynata: ziarna czarnego pieprzu, ziele angielskie, liść laurowy, gałązki świeżego rozmarynu i tymianku, kilka ząbków czosnku, sól, 1/2 szklanki oliwy.
- dodatki: doskonałymi dodatkami do wyśmienitego steku z polędwicy będą liście sałaty (ewentualnie z zielonym ogórkiem i pomidorami) z dodatkiem sosu winegret. Lampka czerwonego wytrawnego wina podniesie smak potrawy.
Oto przed Tobą arcydzieło kulinarnej prostoty i smaku – grillowany stek z polędwicy wołowej.
Można dyskutować, w jakiej postaci wołowina jest najsmaczniejsza ale nikt przy zdrowych zmysłach nie będzie kwestionował jej zalet smakowych i odżywczych. Zwłaszcza aktywnie ćwiczący powinni na stałe włączyć ją do swego menu, ponieważ jest kopalnią wszystkiego niezbędnego do budowy i regeneracji mięśni. Ma bardzo dużo łatwo przyswajalnego białka, zawiera L-karnitynę, nienasycone tłuszcze, kwas CLA i witaminy z grupy B – trenujący wiedzą, że to skarb.
Jak zrobić dobrego steka?
- Oczyść mięso. By mieć gwarancję jakości i świeżości mięsa, kupuj je w sprawdzonych miejscach lub u poleconego dostawcy. Polędwicę opłucz w bieżącej, zimnej wodzie i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem lub lnianą ściereczką. Ostrym nożem oczyść mięso ze skrawków tłuszczu i błon.
- Przygotuj przyprawy. Za pomocą noża z szerokim ostrzem lub tłuczka zmiażdż ziarna czarnego pieprzu i ziela angielskiego. Posiekaj drobno ząbki czosnku, świeży rozmaryn, tymianek i suszone liście laurowe. Przygotuj przyprawy. Wymieszaj wszystko ze sobą. Mieszankę przypraw zalej oliwą.
- Zamarynuj. Marynata powinna nadać mięsu szczególny smak, dlatego musi być zawsze mocno przyprawiona. Wołowina wymaga marynowania przynajmniej przez 24 godziny pod przykryciem w lodówce. Przez ten cały czas należy kilkakrotnie obrócić mięso, by całe wchłonęło aromat przypraw.
- Pokrój steki. Z zamarynowanej polędwicy wykrawamy steki. Ich wielkość zależy od naszych preferencji i apetytu, ale mistrzowie sztuki kulinarnej są zgodni, że najlepsze są te ważące około 250 g. Bezpośrednio przed grillowaniem mięso należy delikatnie oprószyć solą.
- Grilluj. Grill powinien być dobrze rozgrzany. Stopień wysmażenia steków zależy wyłącznie od naszych upodobań, lecz większość smakoszy preferuje te średnio wysmażone, czyli medium. Warto pamiętać, że steki z polędwicy powinno się obracać tylko raz na drugą stronę.
Polecamy również film instruktażowy jak zrobić wspaniały stek z grilla: